Gluten - ja eller nei?

Gluten ja eller nei?

Å spise glutenfritt er en trend som har vokst seg stadig større de siste årene. I dagligvarebutikkene øker antall glutenfrie produkter kraftig. Samtidig ser og hører vi kjendiser snakke om positive helseeffekter etter å ha kuttet gluten fra kostholdet, selv om de ikke lider av intoleranse. Dette har gitt grobunn til forskjellige leirer hva angår glutenintoleranse og det å spise glutenfritt. De som er for en glutenfri diett og de som er mot.

Hva er gluten?

Gluten er en gruppe proteiner som finnes i for eksempel hvete, rug og bygg. De fleste mennesker tåler 50 mg gluten per dag (sjekk med legen din).

Hva er glutenintoleranse?

Hvis en person med glutenintoleranse (cøliaki) spiser gluten, skades tarmtottene i tynntarmen. Dette kan føre til at tarmens evne til å ta opp vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer kan bli ødelagt. Dette kan i sin tur føre til mangelsykdommer og dårlig helse. Glutenintoleranse varer hele livet, men problemene går vanligvis over når du spiser mat uten gluten.

For eller mot?

Kostholdet

For: Mange mennesker som har valgt å innta glutenfri kost rapporterer blant annet om hvordan de har blitt både mer opplagte og opplevd vekttap, blitt kvitt magebesvær, fått bedre hud og mindre stive ledd.

Mot: Å unngå mat med gluten kan føre til at du går glipp av essensielle næringsstoffer som forekommer i glutenholdige matvarer. For eksempel kan du få i deg for lite jern, kostfiber, folsyre, sink og D-vitamin, noe som igjen kan forårsake symptomer som tretthet, håravfall og redusert muskelstyrke.

Magen

For: Det er vanlig å bli plaget av luft og rumling i magen hvis du er sensitiv for gluten, fordi tarmen har vanskeligheter med å bryte ned gluten. Symptomene kan gå over ved å bytte til et glutenfritt kosthold.

Mot: At fordøyelsessystemet fungerer bedre uten gluten gjelder hovedsakelig for de som faktisk lider av glutenintoleranse. Enkelte forskere hevder at det ikke er bevis for at en glutenfri diett vil gjøre en forskjell for normalt tolerante mager.

Vekten

For: Å eliminere hvitt mel fra kostholdet kan hjelpe deg å miste overflødige kilo. Årsaken er at hvetemel har en tendens til å gi rask blodsukkerstigning, noe som fører til at kroppen lagrer mer fett og gjør at du blir sulten igjen raskt.

Mot: Grunnen til at mange som spiser glutenfritt opplever at de går ned i vekt, har nok mer å gjøre med at man automatisk kutter ut en god del karbohydrater. I tillegg erstattes usunnere kost med mer frukt og grønnsaker.

Viktig å tenke over!

Mange føler at de har symptomer som tyder på glutenintoleranse og vil prøve å spise glutenfri mat for å føle seg bedre. Men det er ikke en god løsning. Hvis du har glutenintoleranse og slutter å spise gluten på egen hånd, uten først å bli undersøkt av en lege, vil det ta lengre tid å få diagnosen og dermed behandling og kostholdsrådgivning.