Spis glutenfritt

Spis glutenfritt

Stadig flere av oss som er ute etter et sunnere liv velger å fjerne tradisjonelle brød laget av vanlige korntyper og fokuserer på glutenfrie kosthold. Leger og ernæringseksperter er overbeviste om: Et glutenfritt liv kan også føre til et sunnere liv.

Hva er gluten?

Gluten er en samlebetegnelse for proteiner som finnes i korn. Når man baker er det en fordel hvis melet inneholder gluten, for det gjør at brødet hever bedre og får en finere form.

Ved glutenintoleranse – cøliaki – reagerer antistoffer i blodet på gluten. Det forårsaker skade på slimhinnen i tynntarmen og påvirker næringsopptaket negativt. Om lag en prosent av Norges befolkning er glutenallergikere, og nesten alle rammes allerede som barn. Hos barn er de vanligste symptomene diaré og at de ikke vokser som de skal. Voksne kan uforklarlig tretthet og lave blodverdier være tegn på glutenintoleranse. De fleste av de som berøres av sykdommen har en nær slektning som også er syk. Glutenintoleranse forsvinner ikke med tiden, og gjør at man må leve glutenfritt hele livet.

Fordelen med å leve glutenfritt

Selv om glutenintoleranse forekommer relativt sjelden, mener mange leger og kostholdseksperter at de aller fleste vil føle seg bedre hvis de unngår gluten. Hos enkelte individer kan gluten forårsake tarmlekkasje, noe som fører til at proteiner i maten kommer ut i kroppen og forårsaker betennelser. Mange som har alvorlige tarmproblemer blir vanligvis bedre ved å kutte gluten helt ut. Men også andre opplever en forbedret allmenntilstand: Den oppblåste følelsen i magen forsvinner plutselig, huden blir finere og det kan bli enklere å gå ned (eller for den saks skyld gå opp) i vekt.

Men å leve glutenfritt er ikke så lett. En måte å gjøre det på, er å studere alle innholdsfortegnelser nøye. Flere matvarer enn man skulle tro inneholder gluten, og det synes ikke nødvendigvis på pakken. Ting som ferdigmat, pølser, godteri og iskrem. Du må også unngå brød, boller og andre matvarer som åpenbart er bakt med mel. Når det gjelder baking, finnes det mange glutenfrie ferdigblandinger å ty til. De er enkle å bruke, men ta en ekstra titt på innholdsfortegnelsen. Flere av dem inneholder unødvendige tilsetningsstoffer og stivelse. For å være på den sikre siden – gå for et godt merke eller bak ditt eget brød av for eksempel kokos-, soya- eller mandelmel.

Hurtigguide: Hvordan spise glutenfritt!

Du vil ha: pasta

Bytt til: bønnepasta

Bønnepasta er naturlig glutenfri og inneholder også en stor mengde proteiner og fibre.

Du vil ha: knekkebrød

Bytt til: frøknekkebrød

Frøknekkebrød er laget av hele kjerner og frø og er naturlig fri for gluten.

Du vil ha: boller, brød og kaker

Bytt til: hjemmebakte godsaker

Bak med alternativer som kokos- eller mandelmel eller andre spennende meltyper!

Du vil ha: nudler

Bytt til: shiratakinudler

Shiratakinudler er en tradisjonell japansk rett laget av konjacrot, som er fri for karbohydrater, kalorier og gluten.

Toppselgere
64 kr
Toppselgere
59 kr